Dacă cartea funciară reprezinta un registru unic național de evidenta al imobilelor, intabularea reprezinta efectiv acțiunea de înscriere in cartea funciară a drepturilor. Prin intabulare se poate înscrie, radia, greva sau restrânge un drept asupra unui imobil.
Sunt drepturi reale si pot fi înscrise/ intabulate in cartea funciara:
- dreptul de proprietate
- dreptul de superficie
- dreptul de uzufruct
- dreptul de uz
- dreptul de abitație
- dreptul de servitute
- dreptul de administrare
- dreptul de concesiune
- dreptul de folosință
- drepturile reale de garanție (ipoteca)
Intabulare dex
Intabularea este înscrierea unei proprietăți imobiliare sau înregistrarea unui act cu privire la un imobil în cartea funciară.
Ce este intabularea
In general vorbind, prin intabulare se înțelege acea operațiune oficiala, prin care un imobil (teren, construcție, apartamente, etc.) este înregistrat oficial in cartea funciara, adică i se fac toate măsurătorile necesare si proprietarul este recunoscut in fata tuturor ca si proprietar al acelui imobil.
Ce este intabularea
Dupa cum am mentionat mai sus, intabularea inseamna procedura de înscriere in cartea funciară a drepturilor imobiliare. Procedura intabulării difera daca este vorba de prima intabulare sau intabulările ulterioare încheierii unor acte juridice.
Procedura
Prima intabulare
Proprietarul unui imobil care nu a fost niciodată înscris in cartea funciara si nu are documentație cadastrala (“cadastru”) trebuie sa se adreseze unui cadastrist pentru realizarea acestei documentații (efectuarea măsurătorilor, partea tehnica). După realizarea cadastrului, cadastristul va solicita si intabularea imobilului la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) de care aparține imobilul pe baza schiței realizate si a actelor de proprietate.
Intabularea ulterioara
Pentru a putea încheia orice tranzacție imobiliara prin notariat (vânzare, donație, ipoteca, partaj, etc.), imobilul care face obiectul acesteia trebuie sa aibă documentația cadastrala întocmită si sa fie deja înscris in cartea funciara (intabulat) – sa aibă prima intabulare efectuata.
După ce a fost semnata vânzarea sau orice act notarial prin care se transmite, se modifica, se constituie sau se stinge un drept privind imobilul, notarul public este obligat sa ceara, din oficiu, înscrierea in cartea funciara in favoarea noului proprietar sau dobânditor de drepturi.
Intabularea – pret
Intabulările se taxează conform tarifelor stabilite prin lege de către ANCPI, unice la nivel național. Pe lângă acestea, la prima intabulare se mai achita si costurile întocmirii documentației cadastrale si a măsurătorilor.
Intabulare casa
Documentele necesare pentru prima intabulare a unei case sunt:
- Cererea-tip de inscriere;
- Documentatia cadastrala intocmita de o persoana autorizata ANCPI;
- Actul autentic prin care s-a constituit ori s-a transmis dreptul de proprietate asupra casei si terenului aferent;
- Certificatul fiscal;
- Dovada platii tarifului de inscriere.
Intabulare teren
Documentele necesare pentru intabularea unui terena case sunt:
- Cererea-tip de înscriere;
- Documentația cadastrala întocmită de o persoana autorizata ANCPI;
- Actul autentic prin care s-a constituit ori s-a transmis dreptul de proprietate asupra terenului;
- Certificatul fiscal;
- Dovada plății tarifului de înscriere.
Intabulare apartament
Documentele necesare pentru prima intabulare a unei case sunt:
- Cererea-tip de înscriere;
- Documentația cadastrala întocmită de o persoana autorizata ANCPI;
- Actul autentic prin care s-a constituit ori s-a transmis dreptul de proprietate asupra apartamentului;
- Certificatul fiscal;
- Dovada plății tarifului de înscriere.
Cadastru si Intabulare
Cadastrul sau documentația cadastrala este baza, partea tehnica in virtutea căreia se face efectiv intabularea (prima intabulare) in registrele de carte funciara de către Persoana Fizica/ Juridica Autorizata ANCPI.
Sursa: https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/intabulare/